Στους 41 βαθμούς η θερμοκρασία στη Δ. Ελλάδα – Συναγερμός σε 13 περιοχές για θερμοπληξία – Οι οδηγίες των ειδικών – Οδηγίες για τα ζώα

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν παρατεταμένο καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν μέχρι και τους 41 βαθμούς Κελσίου στη Δυτική Ελλάδα. Ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι μεγάλος, με τις αρχές σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Παναγιώτη Γιαννόπουλο «Το φαινόμενο αυτό αναμένεται να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, με την κορύφωση της θερμοκρασίας να προβλέπεται την Κυριακή με 42 βαθμούς σε ορισμένες περιοχές».

Συγκεκριμένα, το σύστημα HEAT-ALARM του meteo προειδοποιεί για αυξημένη επικινδυνότητα θερμικής επιβάρυνσης λόγω καύσωνα σε βόρεια, κεντρικά και δυτικά τμήματα της χώρας. Οι περιφερειακές ενότητες που αναμένεται να επηρεαστούν περισσότερο, φτάνοντας έως και το ακραίο επίπεδο επικινδυνότητας, περιλαμβάνουν την Καβάλα, την Χαλκιδική, το Κιλκίς, την Πέλλα, την Ημαθία, την Πιερία, την Θεσπρωτία, την Κέρκυρα, την Ηλεία, την Μεσσηνία, την Σάμο, την Ικαρία και την Κάλυμνο. Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει επικίνδυνη έως και την Παρασκευή 12 Ιουλίου.

Ιδιαίτερα προσοχή χρειάζονται οι ηλικιωμένοι, ιδίως οι γυναίκες, και όσοι εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον. Συνιστάται η αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00 για την προστασία της υγείας.

Για τουλάχιστον 10 ημέρες η ζέστη θα είναι πολύ έντονη στη χώρα, σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ Νικολέτα Ζιακοπούλου. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες, έως 41 βαθμοί, θα καταγράφονται στη δυτική Ελλάδα καθώς στα ανατολικά το μελτέμι θα βάζει ένα σχετικό φρένο στην ανοδική πορεία του υδραργύρου. Παράλληλα όμως, με αυτά τα δεδομένα, ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι ιδιαίτερα αυξημένος όλες τις ημέρες.

Πιο αναλυτικά, για σήμερα Πέμπτη περιμένουμε ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις σε Θράκη και ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι βόρειοι 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια τους 40 με 41 βαθμούς, έως 37 με 39 στα υπόλοιπα, έως 32 μόνο στο νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι βόρειοι έως 6 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία από 27 έως 38 βαθμούς.

Και στην Θεσσαλονίκη θα έχουμε αίθριο καιρό. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 24 έως 38 βαθμούς.

Την Παρασκευή περιμένουμε ηλιοφάνεια ίσως με λίγες βροχές στη Θράκη. Οι βοριάδες έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο, η θερμοκρασία θα παραμείνει πολύ υψηλή.

Εντωμεταξύ για την προστασία από τον καύσωνα και τον κίνδυνο πυρκαγιάς, οι πολίτες θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο, να ενυδατώνονται επαρκώς, και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών. Είναι επίσης σημαντικό να μην ανάβουν φωτιές σε ανοιχτούς χώρους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά.

Ο παρατεταμένος καύσωνας δημιουργεί επιπλέον προκλήσεις για την υγεία και την ασφάλεια, και απαιτεί τη λήψη μέτρων για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος και σύμφωνα με όσα ανέφερα ο καθηγητής Πνευμολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ΕΡΤNews: «Το κύριο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, όταν αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε στις 12 η ώρα το μεσημέρι, εκτός αν αρρωστήσουμε και πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο ή η δουλειά μας μας επιβάλλει να είμαστε έξω. Όλες τις υπόλοιπες εργασίες μας, μπορούμε να τις κάνουμε νωρίς το πρωί, τότε που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός, τότε που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Οδηγίες στους πολίτες για την προφυλαξή τους από τις υψηλές θερμοκρασίες, από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός.
  • Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
  • Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού.
  • Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου.
  • Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά.
  • Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.
  • Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό.
  • Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα.
  • Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μαζικά μέσα μεταφοράς όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Εάν έχετε βρέφη και παιδιά

  • Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.
  • Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.

Εάν έχετε ηλικιωμένους

  • Μετακινείστε τους σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών.
  • Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας.
  • Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα.

Προστασία των ζώων από τον καύσωνα

Η προστασία των ζώων από τον καύσωνα είναι κρίσιμη για την υγεία και την ευημερία τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι τα ζώα σας θα παραμείνουν ασφαλή και άνετα κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών:

Σκύλοι και Γάτες

  • Πρόσβαση σε σκιά: Βεβαιωθείτε ότι τα ζώα έχουν πρόσβαση σε σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να είναι κάτω από δέντρα, τέντες ή σε σκιερά μέρη του σπιτιού.
  • Δροσερό νερό: Παρέχετε πάντα φρέσκο, δροσερό νερό. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε παγάκια στο νερό τους για να παραμείνει δροσερό περισσότερο.
  • Αποφυγή θερμών ωρών: Αποφύγετε να βγάζετε τα ζώα σας για βόλτα ή άσκηση τις ώρες που η θερμοκρασία είναι υψηλή, δηλαδή από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ.
  • Προσοχή στα πέλματα: Οι επιφάνειες όπως η άσφαλτος και το τσιμέντο μπορεί να γίνουν εξαιρετικά καυτές και να κάψουν τα πέλματα των ζώων. Ελέγξτε την επιφάνεια με το χέρι σας πριν αφήσετε το ζώο σας να περπατήσει πάνω της.
  • Κλιματισμός και Ανεμιστήρες: Εάν είναι δυνατόν, κρατήστε τα ζώα μέσα στο σπίτι με κλιματισμό ή χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες για να διατηρήσετε την ατμόσφαιρα δροσερή.
  • Κούρεμα: Εάν το ζώο σας έχει πολύ πυκνό τρίχωμα, σκεφτείτε να το κουρέψετε για να αισθάνεται πιο άνετα. Ωστόσο, μην το ξυρίσετε τελείως, καθώς το τρίχωμα παρέχει επίσης προστασία από τον ήλιο.

Πτηνά

  • Σκιά και Αερισμός: Βεβαιωθείτε ότι τα κλουβιά είναι τοποθετημένα σε σκιερό μέρος και ότι υπάρχει καλός αερισμός.
  • Δροσερό νερό: Προσθέστε παγάκια στο νερό και αλλάξτε το τακτικά για να διατηρείται δροσερό.
  • Μπάνιο: Παρέχετε τη δυνατότητα στα πτηνά να κάνουν μπάνιο, είτε σε ένα ρηχό δοχείο νερού είτε με ένα μπουκάλι ψεκασμού.

Τρωκτικά και Μικρά Ζώα

  • Σκιά και Δροσιά: Διατηρήστε τα κλουβιά τους σε σκιερό και δροσερό μέρος. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κεραμικά πλακάκια ή μπουκάλια παγωμένου νερού για να δημιουργήσετε δροσερά σημεία.
  • Δροσερό νερό: Αλλάζετε το νερό συχνά και προσθέτετε παγάκια αν είναι απαραίτητο.
  • Μειωμένη δραστηριότητα: Αποφύγετε την υπερβολική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια των ζεστών ωρών της ημέρας.

Ιπποειδή

Πρόσβαση σε σκιά: Εξασφαλίστε ότι τα ιπποειδή έχουν πρόσβαση σε σκιά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση δέντρων, υπόστεγων ή άλλων δομών σκίασης.

Δροσερό νερό: Παρέχετε πάντα άφθονο, καθαρό και δροσερό νερό. Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε παγάκια στο νερό τους για να παραμείνει δροσερό περισσότερο.

Μειωμένη δραστηριότητα: Αποφύγετε τη βαριά άσκηση κατά τις ζεστές ώρες της ημέρας, δηλαδή από τις 10 π.μ. έως τις 4 μ.μ. Προγραμματίστε τις βόλτες και την εκπαίδευση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.

Υγρή ψύξη: Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να δροσίσετε τα άλογα. Μπορείτε να τα πλύνετε με νερό ή να χρησιμοποιήσετε υγρά σφουγγάρια για να δροσίσετε το σώμα τους. Αποφύγετε το κρύο νερό καθώς μπορεί να προκαλέσει σοκ.

Καλή εξαερισμό: Διατηρήστε τους στάβλους καλά αεριζόμενους. Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες αν είναι απαραίτητο για να διατηρείται η ατμόσφαιρα δροσερή.

Άλατα και Ηλεκτρολύτες: Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ηλεκτρολύτες στο νερό των ιπποειδών για να αντικαταστήσετε τα άλατα που χάνονται μέσω της εφίδρωσης.

Σημάδια Θερμοπληξίας

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα σημάδια θερμοπληξίας για να δράσετε γρήγορα:

  • Βαριά και γρήγορη αναπνοή
  • Υπερβολική εφίδρωση ή έλλειψη εφίδρωσης
  • Υψηλή θερμοκρασία σώματος (άνω των 39,4°C)
  • Λήθαργος ή αδυναμία
  • Μειωμένη όρεξη ή πόση νερού
  • Ταχυκαρδία
  • Πρώτες Βοήθειες

Τι να κάνετε εάν ένα ιπποειδές παρουσιάσει σημάδια θερμοπληξίας

  • Δροσίστε το αμέσως: Χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για να το πλύνετε ή χρησιμοποιήστε υγρά σφουγγάρια. Επικεντρωθείτε σε περιοχές όπως ο λαιμός, το στήθος και οι κοιλιακοί μύες.
  • Αφαιρέστε από τη ζέστη: Μετακινήστε το ζώο σε σκιασμένο και καλά αεριζόμενο μέρος.
  • Ενυδάτωση: Προσφέρετε δροσερό νερό και αν είναι δυνατόν ηλεκτρολύτες.
    Επικοινωνία με Κτηνίατρο: Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρο για περαιτέρω οδηγίες και αξιολόγηση.

Γενικές Συμβουλές

Προσοχή στα σημάδια υπερθέρμανσης: Αυτά περιλαμβάνουν βαριά αναπνοή, υπερβολική κόπωση, έντονο σάλιο, και ασυνήθιστη συμπεριφορά. Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, συμβουλευτείτε αμέσως κτηνίατρο.

Πρώτες βοήθειες: Εάν ένα ζώο δείχνει σημάδια θερμοπληξίας, δροσίστε το με χλιαρό (όχι κρύο) νερό και μεταφέρετέ το αμέσως στον κτηνίατρο.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να βοηθήσετε τα ζώα σας να παραμείνουν υγιή και άνετα κατά τη διάρκεια του καύσωνα.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ