Μια εντυπωσιακή επιστημονική εξέλιξη φέρνει στο φως η εταιρεία Colossal Biosciences, η οποία ανακοίνωσε τη «γέννηση» τριών λυκόμορφων ζώων, εμπνευσμένων από τους προϊστορικούς «ανταρόλυκους» (dire wolf) – το μυθικό είδος που έγινε ευρέως γνωστό μέσα από τη σειρά «Game of Thrones» και εξαφανίστηκε πριν από περίπου 10.000 χρόνια.
Οι νέοι αυτοί λύκοι, αποτέλεσμα γενετικής μηχανικής, βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένο και προστατευμένο χώρο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Βίντεο που κυκλοφόρησε δείχνει τα μικρά λυκάκια, με το χαρακτηριστικό λευκό τρίχωμα, να σιτίζονται με μπιμπερό, θυμίζοντας αθώα κουτάβια, αν και με σαφώς πιο «άγρια» καταβολή. Οι «ανταρόλυκοι» αυτοί φέρουν αρκετά από τα χαρακτηριστικά των προγόνων τους, οι οποίοι ήταν αισθητά πιο μεγαλόσωμοι από τους σημερινούς γκρίζους λύκους.
Το εγχείρημα βασίστηκε στην ανάλυση αρχαίου DNA από απολιθώματα – ένα δόντι 13.000 ετών που βρέθηκε στο Οχάιο και ένα κρανιακό θραύσμα 72.000 ετών από το Αϊντάχο. Οι επιστήμονες της Colossal εξήγαγαν γενετικές πληροφορίες από αυτά τα ευρήματα και, με τη βοήθεια της τεχνολογίας CRISPR, τροποποίησαν το DNA ενός σύγχρονου γκρίζου λύκου σε 20 σημεία-κλειδιά. Το τροποποιημένο γενετικό υλικό εμφυτεύτηκε σε ωάριο σκύλου και, στη συνέχεια, τα έμβρυα τοποθετήθηκαν σε παρένθετες μητέρες.
Έπειτα από περίπου δύο μήνες κυοφορίας, τα πρώτα «νεο-ανταρολυκάκια» ήρθαν στον κόσμο, σηματοδοτώντας ένα μεγάλο βήμα στην επιστήμη της απο-εξαφάνισης ειδών. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό δεν σημαίνει πως οι αυθεντικοί ανταρόλυκοι επιστρέφουν πλήρως. «Αυτά τα ζώα μπορεί να μοιάζουν εξωτερικά με τους αρχαίους ανταρόλυκους, αλλά δε θα έχουν τις ίδιες εμπειρίες ή τις κυνηγετικές δεξιότητες που αποκτούσαν από τη ζωή στην άγρια φύση», εξήγησε ο Matt James, επικεφαλής ειδικός φροντίδας ζώων της Colossal.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο βιολόγος Vincent Lynch από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, τονίζοντας πως «το να δημιουργήσεις κάτι που μοιάζει με το παρελθόν δεν είναι το ίδιο με το να αναστήσεις ένα χαμένο είδος».
Παρά τις επιφυλάξεις, η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει έναν νέο διάλογο γύρω από τα όρια της βιοτεχνολογίας και το ενδεχόμενο να δούμε κάποτε ζώα του μακρινού παρελθόντος να ξαναζωντανεύουν δίπλα μας.
Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News