Η Μπριζίτ Μπαρντό προειδοποιεί τον Τούρκο πρόεδρο για την απειλή που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα σκυλιά

Η πρώην Γαλλίδα ηθοποιός Μπριζίτ Μπαρντό απευθύνει έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας τον για την “τρομακτική απειλή που αντιμετωπίζουν τα αδέσποτα ζώα” στην Τουρκία εξαιτίας του σχεδίου νόμου που έχει τεθεί προς έγκριση στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Η προειδοποίηση διατυπώνεται σε επιστολή στην οποία η πρώην σταρ του κινηματογράφου, το ίδρυμα της οποίας υπερασπίζεται εδώ και καιρό τα δικαιώματα των ζώων, τάσσεται κατά ενός αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου που θα μπορούσε να οδηγήσει στην ευθανασία έως και τεσσάρων εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων στη χώρα.

«Η Τουρκία θεωρούνταν μέχρι τώρα ως πρότυπο συμπόνιας για τις αδέσποτες γάτες και τους σκύλους, που ζουν αρμονικά με τους ανθρώπους», έγραψε η Μπαρντό. «Μην αφήσετε την Τουρκία να γίνει ένα έθνος αντιπαθές και επικριτικό για την αδιαφορία και τη σκληρότητα που επιδεικνύει απέναντι σε αυτά τα ευαίσθητα όντα, τους πιο πιστούς συντρόφους μας».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες και έχει κινητοποιήσει ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων και νομοθέτες της αντιπολίτευσης. Επί του παρόντος αναλύεται σε κοινοβουλευτική επιτροπή πριν από την παρουσίασή του στην ολομέλεια του κοινοβουλίου.

Το σχέδιο νόμου θα επιτρέπει τη σύλληψη και τη στείρωση των αδέσποτων σκύλων, καθώς και την ευθανασία όσων δεν έχουν υιοθετηθεί.

Η θανάτωση ή η αιχμαλωσία αδέσποτων ζώων δεν είναι μόνο σκληρές πρακτικές, αλλά και αντιπαραγωγικές, καθώς επιδεινώνουν μόνο τον υπερπληθυσμό των αδέσποτων σκύλων και γατών, υποστήριξε η Μπαρντό.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει στα τέλη Μαΐου ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα αδέσποτων σκύλων που δεν μοιάζει με καμία άλλη ανεπτυγμένη χώρα. Ανέφερε συγκεκριμένα την κλιμάκωση των κρουσμάτων λύσσας – που οδήγησε στο να χαρακτηριστεί η Τουρκία χώρα υψηλού κινδύνου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) – και τα ατυχήματα που προκλήθηκαν από ή αφορούσαν σκύλους.

Αυτά έχουν οδηγήσει σε 55 θανάτους και πάνω από 5.000 τραυματισμούς τα τελευταία πέντε χρόνια, τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε νέα διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη από ομάδες που αντιτίθενται στον προτεινόμενο νόμο.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς έγγραφη άδεια του εκδότη.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ