Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αποχαιρετά τον Jago, τον σκύλο της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων

Με θλίψη ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) έκανε γνωστή την είδηση του θανάτου του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (ΕΜΑΔΔ) της ΜΔ Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, Jago.

Ο Jago έχασε τη μάχη ενάντια στη λεϊσμανίαση παρά τις εντατικές θεραπείες, χθες, Πέμπτη 19 Ιουλίου 2024.

Ο Jago, Βέλγικο Μαλινούα, ήταν από τους πρώτους σκύλους που εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΟΦΥΠΕΚΑ, τον Ιούνιο του 2022 και αποτέλεσε, μαζί με τον χειριστή του, μία από τις πρώτες ΕΜΑΔΔ του Οργανισμού.

Παρά τη σύντομη ζωή του, ο Jago και η ΕΜΑΔΔ της ΜΔ Εθνικού Πάρκου Ολύμπου είχαν στο ενεργητικό τους πολλές επιτυχίες. Ερευνώντας πάνω από 12 περιστατικά δηλητηρίασης, έσωσαν πολλές ζωές, τόσο της άγριας πανίδας όσο και οικόσιτων ζώων της υπαίθρου, όπως τα ποιμενικά σκυλιά.

Ο Jago ήταν από τους πρώτους σκύλους που εντάχθηκαν στο δυναμικό του ΟΦΥΠΕΚΑ, τον Ιούνιο του 2022 (Φωτ.: Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ)

Μάλιστα τον περασμένο Μάρτιο, ο Jago ήταν ο σκύλος που ερεύνησε πρώτος το μεγαλύτερο -όσον αφορά στον αριθμό δολωμάτων- περιστατικό δηλητηρίασης που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα. Εντοπίστηκαν και αφαιρέθηκαν από το περιβάλλον 202 δηλητηριασμένα δολώματα.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναφέρει για την απώλεια του ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου: «Αποχαιρετούμε, σήμερα τον Jago, ευχαριστώντας τον θερμά για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην προστασία της βιοποικιλότητας της χώρας. Τιμώντας τη μνήμη του, θα συνεχίσουμε τις δράσεις για την αντιμετώπιση του εγκλήματος των δηλητηριασμένων δολωμάτων!»


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ