Καλοκαιρινά φρούτα: Μπορώ να τα εντάξω στην διατροφή του σκύλου μου;

Η διατροφή του σκύλου σας με καλοκαιρινά φρούτα μπορεί να είναι μια υγιεινή και αναζωογονητική απόλαυση.

Όταν εισάγετε οποιοδήποτε νέο φρούτο στη διατροφή του σκύλου σας, κάντε το σταδιακά για να παρακολουθείτε τυχόν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.

Πάντα να πλένετε καλά τα φρούτα για να απομακρύνετε τυχόν φυτοφάρμακα ή χημικές ουσίες. Το μέτρο είναι το κλειδί, καθώς η υπερβολική ποσότητα φρούτων μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές. Πλύνετε και καθαρίστε καλά τα φρούτα, ξεφλουδίστε τις φλούδες, αφαιρέστε τους σπόρους και τα κουκούτσια, κόψτε τα μεγάλα φρούτα ή σε μικρά κομμάτια σε μέγεθος μπουκιάς ή πολτοποιήστε τα. Αν ο σκύλος σας φαίνεται διστακτικός, δοκιμάστε να τα σερβίρετε ως κατεψυγμένες λιχουδιές.

Ασφαλή και ωφέλιμα φρούτα

Ακολουθούν μερικά από τα καλύτερα καλοκαιρινά φρούτα που είναι ασφαλή και ωφέλιμα για τους σκύλους.

Καρπούζι: Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει τους σπόρους και τη φλούδα πριν το δώσετε στο σκύλο σας.

Βατόμουρα: Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες και βιταμίνες C και Κ. Τα βατόμουρα είναι μικρά και εύκολα για να τα φάνε τα σκυλιά, καθιστώντας τα ένα εξαιρετικό σνακ.

Φράουλες: Με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, οι φράουλες περιέχουν επίσης ένα ένζυμο που μπορεί να βοηθήσει στη λεύκανση των δοντιών του σκύλου σας. Σερβίρετέ τες με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη.

Πεπόνι: Αυτό το πεπόνι είναι γεμάτο βιταμίνες Α, Β6 και C, καθώς και φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ. Αφαιρέστε τους σπόρους και τη φλούδα πριν το δώσετε στο σκύλο σας.

Μήλα: Τα μήλα παρέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Αφαιρέστε τον πυρήνα και τους σπόρους, καθώς περιέχουν κυάνιο, το οποίο είναι τοξικό για τους σκύλους.

Ανανάς: Ο ανανάς είναι ένα από τα αγαπημένα σας προϊόντα για τον σκύλο: Ο ανανάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Αφαιρέστε την αγκαθωτή φλούδα και τον σκληρό πυρήνα πριν τον προσφέρετε στον σκύλο σας.

Μάνγκο: Τα μάνγκο είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β6, C και Ε, καθώς και σε φυτικές ίνες. Αφαιρέστε το κουκούτσι, το οποίο μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πνιγμού και περιέχει μικρές ποσότητες κυανίου.

Ροδάκινα: Φροντίστε να αφαιρέσετε το κουκούτσι, καθώς περιέχει κυάνιο.

Σμέουρα: Αυτά τα μούρα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και μαγγάνιο. Περιέχουν επίσης αντιοξειδωτικά που είναι ευεργετικά για τους σκύλους.

Κράνμπερις: Τα κράνμπερις μπορούν να είναι μια καλή απόλαυση σε μικρές ποσότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία του ουροποιητικού συστήματος.

Τα καλοκαιρινά φρούτα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, το οποίο τα βοηθά να διατηρούνται ενυδατωμένα ειδικά κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Εκτός των άλλων, είναι γεμάτα με βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά και έχον χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι φρούτα όπως το αβοκάντο και τα σταφύλια έχουν τοξίνες που είναι επιβλαβείς για τους σκύλους.

Φωτ.: Pexels

Φρούτα που πρέπει να αποφεύγονται

Πολλά φρούτα είναι υγιεινά και ακίνδυνα για τους σκύλους με μέτρο. Ωστόσο, θα πρέπει να προσέχετε ορισμένα φρούτα που είναι γνωστό ότι ενέχουν κινδύνους για την υγεία των σκύλων.

Κεράσια: Παρόλο που είναι γενικά ασφαλή, οι κίνδυνοι από τη διατροφή του σκύλου σας με κεράσια υπερτερούν κατά πολύ των ωφελειών. Αυτό οφείλεται στην παρουσία μιας τοξίνης γνωστής ως κυανίδιο μέσα στα κουκούτσια και τα κοτσάνια των κερασιών. Ένα μόνο κουκούτσι ή κοτσάνι κερασιού δεν είναι πιθανό να είναι αρκετό για να προκαλέσει δηλητηρίαση από κυάνιο στο σκύλο σας. Ακόμα κι έτσι, με τόσες πολλές πιο υγιεινές επιλογές εκεί έξω, μάλλον δεν αξίζει το ρίσκο.

Ντομάτες: Είναι εντάξει για έναν σκύλο να τρώει τον ώριμο καρπό της ντομάτας, αλλά τα πράσινα μέρη του φυτού είναι κακά για τους σκύλους. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν σολανίνη. Αυτή η τοξική ουσία μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, στομαχικές διαταραχές και καρδιακά προβλήματα.

Αβοκάντο: Είτε πρόκειται για γουακαμόλε είτε για τοστ αβοκάντο, εμείς οι άνθρωποι λατρεύουμε τη γεύση του αβοκάντο, αλλά δεν είναι κατάλληλο για σκύλους. Τα φύλλα της φλούδας του αβοκάντο και τα κουκούτσια περιέχουν μια τοξίνη γνωστή ως περσίνη. Η περσίνη, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια στους σκύλους.

Σταφύλια: Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ταΐζετε το σκύλο σας σταφύλια. Τόσο τα σταφύλια όσο και οι σταφίδες (που είναι αποξηραμένα σταφύλια) είναι κακές για τους σκύλους. Τα σταφύλια μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις, όπως νεφρική ανεπάρκεια που μπορεί να αποβεί μοιραία. Αν και η πηγή της τοξικότητας που καθιστά τα σταφύλια επικίνδυνα για τους σκύλους είναι άγνωστη, είναι καλύτερο να μην τα ταΐζετε σε ένα σκύλο.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ