Αυτές οι φυλές σκύλων είναι πιο ευάλωτες στις υψηλές θερμοκρασίες

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι επίσημα εδώ και οι άνθρωποι στη χώρα αγωνίζονται να παραμείνουν δροσεροί και ενυδατωμένοι.

Τα κατοικίδια ζώα δεν πρέπει να παραβλέπονται κατά τη διάρκεια αυτής της ζεστής περιόδου αφού συχνά μπορεί να αγωνίζονται να βρίσκουν δροσιά.

Κτηνίατροι εξηγούν ότι οι σκύλοι μπορεί να είναι ευάλωτοι κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ζέστης για πολλούς λόγους – συμπεριλαμβανομένων των πατουσών και του τριχώματός τους.

Οι σκύλοι έχουν ιδρωτοποιούς αδένες κυρίως στις πατούσες τους, οπότε ο κύριος τρόπος για να δροσιστούν είναι το λαχάνιασμα. Ο βραχυκεφαλικός αεραγωγός επηρεάζει τη ροή του αέρα οπότε δεν μπορούν να δροσιστούν αποτελεσματικά ακόμη και σε ήπια ζέστη. Επιπλέον τα σκυλιά με “μακρύτερο και παχύτερο τρίχωμα είναι πιο επιρρεπή στη θερμοπληξία.

Οι κορυφαίες φυλές σκύλων που είναι πιο επιρρεπείς σε θερμοπληξία

  • Μπουλντόγκ
  • Μπόξερ
  • Παγκ
  • Μπόστον Τεριέ
  • Σιχ Τσου
  • Τσόου Τσόου
  • Γκόλντεν Ριτρίβερ
  • Χάσκι
Φωτ.: Pixabay

Οι πρώτες πέντε φυλές που αναφέρονται στη λίστα είναι βρραχυκεφαλικά σκυλιά – τα οποία συνήθως έχουν προβλήματα με επίπεδες φατσούλες και στενούς αεραγωγούς. Οι τρεις τελευταίες αναφερόμενες φυλές, ωστόσο, αγωνίζονται με μακρύτερο ή παχύτερο τρίχωμα που μπορεί να οδηγήσει σε υπερθέρμανση.

Εκτός από τους δύο πρωταρχικούς λόγους για τη θερμοπληξία, τα σκυλιά που είναι νεαρά (κουτάβια), καθώς και τα σκυλιά που είναι μεγαλύτερα (ηλικιωμένα), διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο.

Ομοίως, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα σκυλιά που έχουν κακή φυσική κατάσταση ή αυτά που είναι υπέρβαρα.

Η πρόληψη της υπερθέρμανσης του κατοικίδιου ζώου σας είναι το κλειδί κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών παρέχοντας καθαρό, δροσερό πόσιμο νερό και πρόσβαση σε σκιά. Ποτέ μην αφήνετε το κατοικίδιο ζώο σας έξω ή μέσα σε καυτό αυτοκίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να προσαρμόσουν τη ρουτίνα της βόλτας τους, ώστε να διασφαλίσουν ότι το κατοικίδιό τους δεν είναι επιρρεπές στην υπερθέρμανση κατά τις ώρες που ο ήλιος έχει μέγιστη ένταση, δηλαδή το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.

Η διατήρηση ενός τακτικής περιποίησης κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, συμβάλλει στην ανακούφισή τους.

Όσον αφορά τα σημάδια και τα συμπτώματα που δείχνουν ότι ο σκύλος σας υπερθερμαίνεται, ο πρέπει να προσέχετε το λαχάνιασμα, τα σάλια, τη βαθιά και γρήγορη αναπνοή, την αδυναμία, τον αποπροσανατολισμό και τον εμετό.

Τέλος, συνιστάται να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο εάν δεν μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία του κατοικίδιου ζώου σας.


Ακολουθήστε το pet-in.gr στο Facebook, στο Instagram και το Google News

Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή ή αντιγραφή με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά του περιεχομένου του δικτυακού τόπου χωρίς αναφορά πηγής με ενεργό σύνδεσμο του ιστότοπου www.pet-in.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ